
CuSo Oldenzaal lezing over Afsluitdijk
AlgemeenOLDENZAAL - De CuSo Oldenzaal houdt op dinsdag 11 maart een lezing over de Afsluitdijk, met spreker Jan van Rijn. Aanvang is om 14.00 uur, de zaal is open om 13.30 uur. De lezing wordt gehouden in Hotel het Landhuis aan de Bentheimerstraat 118 in Oldenzaal. Entree kost 5 euro.
Op 14 juni 1918, na vele decennia uitstel, tekende koningin Wilhelmina de Zuiderzeewet. Dat was het begin van een groots waterbouwkundig werk waar Nederland tot op de dag van vandaag van profiteert. Ook in de toekomst zal deze dijk, die in feite een dam is, niet meer weg te denken zijn.
Vele plannen
Voordat de wet getekend werd hadden al veel plannen de revue gepasseerd, sommige realistisch andere absoluut niet uitvoerbaar. De lezing laat een aantal van deze plannen zien, te beginnen bij het eerste plan uit 1667 van Hendric Stevin. Als al deze plannen keer op keer schipbreuk lijden komen een aantal wijze mannen tot de oprichting van de Zuiderzeevereniging. Deze vereniging geeft opdracht tot het maken van een gedegen studie van de mogelijkheden tot afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee, de Waddenzee en de Lauwerszee. De studie, grotendeels uitgevoerd door Ir. Cornelis Lely, laat een gedegen en goed uitvoerbaar plan zien dat vele voordelen voor heel Nederland biedt. De grote overstromingen in januari 1916 geven het laatste duwtje dat nodig is om tot de wet te komen.
Afronding
Als op 28 mei 1932 het laatste gat gedicht wordt is Nederland veel beter beschermd tegen de zee, ontstaat een groot zoetwaterbekken, kunnen op eenvoudiger wijze polders met vruchtbaar land worden gerealiseerd en is een snelle verbinding tussen Friesland en Noord-Holland mogelijk.
Nieuwe uitdagingen
Nu, met de klimaatverandering en het stijgen van het zeeniveau, is het nodig om de afsluitdijk te verstevigen. Hiertoe heeft Rijkswaterstaat op 18 maart 2018 een contract afgesloten met het consortium Levvel. Dit consortium wordt gevormd door Van Oord (in samenwerking met Aberdeen Standard Investments en APG Group) (46%), BAM (in samenwerking met PGGM) (46%) en Rebel (8%). De lezing gaat uitgebreid in op de verschillende werkzaamheden. Boeiend is om te zien hoe de manier van werken in 90 jaar is veranderd van veel handwerk in veel machinaal werk.
De spreker
Jan van Rijn is in 1949 geboren in Breezand, een klein plaatsje in de Anna Paulownapolder in de kop van Noord-Holland. Jan’s vader nam zijn kinderen vaak mee op de fiets naar het voormalig eiland Wieringen via de zogenoemde korte afsluitdijk. Als er familie of kennissen met een auto kwamen dan zorgde Pa Van Rijn ervoor dat er een tochtje gemaakt kon worden naar het monument op de afsluitdijk. In de lezing gaat hij onder meer in op de eerste plannen voor afsluiting en drooglegging van de Zuiderzee, de Zuiderzeevereniging, de wet van 1918, Cornelis Lely, de logistieke uitdagingen en de constructie van de bouwwerken. Ook het leven rond de dijk voor en na afsluiting komt aan bod.